Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Θα δημιουργήσουν ύλη από το φως!!!


Η θεωρία, της δημιουργίας ύλης από το φως, περιγράφηκε για πρώτη φορά, 80 χρόνια πριν, από δύο φυσικούς, τους Breit και Wheeler , που αργότερα εργάστηκαν για την δημιουργία της πρώτης ατομικής βόμβας. Μέχρι τώρα εθεωρείτο ότι η μετατροπή του φωτός σε ύλη ηταν αδύνατη σε ένα εργαστήριο.

Αλλά σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο Nature Photonics, οι φυσικοί στοImperial College του Λονδίνου ισχυρίζονται ότι έχουν λύσει το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας υψηλής ισχύος λέιζερ και άλλες συσκευές που είναι τώρα διαθέσιμες στους επιστήμονες,προτείνοντας μία μέθοδο που εκτιμούν ότι θα επιτρέψει στη δημιουργία ύλης από το φως. Οι Ο. Τζ. Πάικ, Φ. Μάκενροθ, Ι.Τζ. Χιλ και Σ. Τζ. Ρόουζ παρουσιάσαν τα σχέδια ενός επιταχυντή φωτονίων- φωτονίων ο οποίος ενδεχομένως να επιτρέψει ακριβώς αυτό.

Η θεωρία που βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη ιδέα είχε περιγραφεί για πρώτη φορά πριν από 80 χρόνια, από τους αμερικανούς φυσικούς Γκρέγκορι Μπράιτ και Τζον Γουΐλερ, ωστόσο η αποκαλούμενη «παραγωγή ζεύγους Μπράιτ- Γουΐλερ» (γγ′ -> e+e−) – ο θεωρούμενος απλούστερος μηχανισμός που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ύλης από φως – δεν έχει επιτευχθεί ποτέ σε εργαστήριο.

Η μέθοδος που προτείνουν οι ερευνητές παρουσιάζεται ως ικανή να λύσει αυτό το πρόβλημα, μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών- περιλαμβανομένων λέιζερ υψηλής ισχύος.



«Παρουσιάζουμε το σχέδιο μίας νέας κατηγορίας επιταχυντή φωτονίων- φωτονίων, στην οποία μία ακτίνα γάμμα ρίχνεται μέσα στο υψηλής θερμοκρασίας πεδίο ακτινοβολίας ενός ‘κενού δωματίου’ (hohlraum) που έχει θερμανθεί με λέιζερ» αναφέρουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους, σημειώνοντας ότι εξομοιώσεις έχουν δείξει ότι μία τέτοιου είδους βολή θα ήταν ικανή για «παραγωγή της τάξης των 105 ζευγών Μπράιτ- Γουΐλερ», οδηγώντας έτσι στην πρώτη δημιουργία ενός «καθαρού» επιταχυντή φωτονίων- φωτονίων και ανοίγοντας νέους ορίζοντες.

Η θεωρία των Μπράιτ και Γουΐλερ λέει ότι, υπό σπάνιες συνθήκες, δύο σωματίδια φωτός (φωτόνια) θα μπορούσαν να συνδυαστούν/ συγκρουστούν για να παράξουν ένα ηλεκτρόνιο (το οποίο είναι σωματίδιο ύλης, καθώς αποτελεί τμήμα του ατόμου) και ένα ποζιτρόνιο. Ωστόσο, λόγω του τότε τεχνολογικού επιπέδου, δεν θεωρούσαν ότι υπήρχε σοβαρή περίπτωση η θεωρία τους να αποδειχθεί σύντομα.

Ο Σ. Ρόουζ αναφέρει ότι «δείξαμε επί της αρχής πώς φτιάχνεις ύλη από φως. Αν κάνουμε αυτό το πείραμα, θα πάρουμε φως και θα το μετατρέψουμε σε ύλη».

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η προοπτική μίας μηχανής που θα δημιουργεί καθημερινά αντικείμενα από ακτίνες λέιζερ, στα πρότυπα των «replicators» - συσκευών σύνθεσης αντικειμένων, ακόμα και τροφίμων – που έβλεπε κανείς στο «Star Trek» - είναι ακόμα μακριά, καθώς το είδος της ύλης που προσβλέπουν οι ερευνητές είναι τα υποατομικά σωματίδια, που είναι αόρατα στο γυμνό μάτι.

Όμως μια επιτυχημένη επίδειξη θα ενθαρρύνει τους φυσικούς που προσβλέπουν στην προοπτική ενός επιταχυντή φωτονίων-φωτονίων, ως ένα εργαλείο για να μελετήσουν την συμπεριφορά των υποατομικών σωματιδίων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Ο. Πάικ, η διαδικασία είναι μία από τις πιο «κομψές» επιδείξεις του διάσημου E=mc2 (η σχέση μεταξύ ύλης και μάζας) του Άλμπερτ Άινσταϊν.
Οι ερευνητές ελπίζουν να είναι σε θέση να προβούν σε επίδειξη της διαδικασίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Ο Andrei Seryi, διευθυντής του Ινστιτούτου John Adams στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Είναι εκπληκτικό ότι πράγματα που νομίζαμε ότι δεν συνδέονται, μπορεί στην πραγματικότητα να μετατραπεί το ένα στο άλλο: Ύλη και ενέργεια, σωματίδια και φως. Θα είμαστε σε θέση στο μέλλον να μετατρέψουμε την ενέργεια σε χρόνο και το αντίστροφο; " 



















μετάφραση από τον guardian
THE CURIOSITY OF CAT

logiosermis

ntokoumentagr.blogspot.gr