Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ένας στους 31 ανθρώπους διαθέτει το ευέλικτο πόδι ενός χιμπατζή


Νέα έρευνα δείχνει πως ένας στους 31 ανθρώπους διαθέτει το ευέλικτο πόδι ενός χιμπατζή Ερευνα που δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Φυσικής Ανθρωπολογίας (American Journal of Physical Anthropology), δείχνει ότι...

περίπου ένας κάθε 31 ανθρώπους γεννιέται με το ευέλικτο πόδι τύπου χιμπατζή. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βοστώνης εξέτασαν 398 επισκέπτες του Μουσείου Επιστήμης της Βοστώνης και διαπίστωσαν ότι ορισμένοι διέθεταν κατασκευή και διάταξη οστών παρόμοια με αυτήν που είχε βρεθεί σε σκελετούς αυστραλοπιθήκων (που βάδιζαν όρθιοι) και χρονολογούνται μέχρι και πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια και μοιάζουν με αυτήν την κατασκευή που επιτρέπει στους χιμπατζήδες να πιάνονται με τα πόδια τους από τα κλαδιά των δένδρων.


Οπως έδειξαν οι αναλύσεις κάτω άκρου ενός τέτοιου Αυστραλοπίθηκου, που έγιναν από τον Τζέρεμι Ντε Σίλβα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, το βάδισμά του έμοιαζε περισσότερο με αυτό του χιμπατζή παρά με το ανθρώπινο.


Η βραχεία φτέρνα μοιάζει επίσης περισσότερο με αυτή του χιμπατζή, παρά με τη δική μας. Επίσης υποδεικνύει ότι ο αυστραλοπίθηκος περπατούσε πραγματοποιώντας μια εσωτερική κυκλική κίνηση γόνατου και ισχίου και τα πόδια του ήταν στραβά.


Ο Τζέρεμι Ντε Σίλβα και οι ερευνητές της ομάδας του ζήτησαν από τους επισκέπτες του Μουσείου να περπατήσουν ξυπόλυτοι πάνω σε έναν ειδικά διαμορφωμένο κινούμενο τάπητα που κατέγραφε την κίνηση και ανέλυσε τα ίχνη που άφηνε.


Οι περισσότεροι διέθεταν ένα σταθερό βηματισμό εξαιτίας της δομής και διάταξης των οστών και των συνδέσμων που δεν άφηναν περιθώρια για αστάθεια.


Ορισμένοι άλλοι, ωστόσο, δεν είχαν οτιδήποτε που να συγκρατεί τα οστά του ποδιού καθιστώντας το πόδι πολύ πιο ευέλικτο διαθέτοντας το λεγόμενο μεγάλο «μεσοτάρσιο διάστημα».


«Ο καλύτερος τρόπος για να δει κάποιος αν διαθέτει το ευέλικτο πόδι ενός χιμπατζή ή όχι» λέει ο Ντε Σίλβα είναι «να περπατήσει ξυπόλυτος στην άμμο μιας παραλίας και να παρατηρήσει αν το ίχνος που αφήνει στο μέσον του αποτυπώματος της πατούσας είναι μεγάλο ή μικρό, πράγμα που δείχνει την αναδίπλωση ή μη της πατούσας καθώς περπατά».


Ενας άλλος τρόπος για τον ίδιον είναι να βιντεοσκοπήσει κάποιος το περπάτημά του και να παρατηρήσει τα κόκκαλα στο πόδι καθώς αυτό αναδιπλώνεται.


Οι περισσότεροι, πάντως, που διέθεταν το πόδι τύπου χιμπατζή δεν είχαν παρατηρήσει καμία διαφορά ενώ η ταχύτητα ήταν ίδια και στους δύο τύπους ποδιού.
 

Πηγή
anekshghta.blogspot.gr


ntokoumentagr.blogspot.gr